În anul 2024, Paștele în religia catolică va fi sarbatorit pe 31 martie 2024. Prima zi de Rusalii este pe 20 iulie 2024, a doua zi de Rusalii este pe 21 iulie 2024. Pentru a determina data Paștelui Catolic, se utilizează o formulă matematică bazată pe ciclurile lunare și solare. Această formulă a fost stabilită de către Biserica Catolică în anul 325 d.Hr. în cadrul celui de-al saselea Sinod Ecumenic de la Niceea. In 2025, Paștele ortodox și Pastele Catolic vor pica la aceeași dată, pe 20 aprilie.
Pe 28 Martie sărbătorim Joia Mare.
Pe 29 Martie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 31 Martie pică Paștele catolic.
Pe 1 Martie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 17 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 18 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 20 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 21 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 2 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 3 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 5 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 6 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 25 Martie sărbătorim Joia Mare.
Pe 26 Martie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 28 Martie pică Paștele catolic.
Pe 29 Martie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 13 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 14 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 16 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 17 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 29 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 30 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 1 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 2 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 18 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 19 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 21 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 22 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 10 Aprilie sărbătorim Joia Mare.
Pe 11 Aprilie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 13 Aprilie pică Paștele catolic.
Pe 14 Aprilie a doua zi de Paștele Catolic
Pe 25 Martie sărbătorim Joia Mare.
Pe 26 Martie sărbătorim Vinerea mare.
Pe 28 Martie pică Paștele catolic.
Pe 29 Martie a doua zi de Paștele Catolic
Articolul 139 alin. (1) din Codul Muncii stipulează că Vinerea Mare, ultima vineri dinaintea Paștelui, precum și prima și a doua zi de Paște sunt considerate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. In 2024, Paștele catolic pica pe 31 martie 2024, iar potrivit art.139 alin.(2^1) si (3^1) din Codul muncii, salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.
Daca salariatii care apartin de culte religioase minoritare nu pot lucra in cele trei zile in care majoritatea (ortodoxa) sarbatoreste Pastele pentru ca unitatea este inchisa, atunci acesti salariati vor recupera zilele libere suplimentare in functie de un program stabilit de angajator. Pentru a evita situatii neclare, se recomanda ca modul de procedare in astfel de situatii sa fie reglementat intern prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern.
În anul 2024, Paștele în religia catolică va fi sarbatorit pe 31 martie 2024.
Anul în care Paștele catolic și ortodox cad în aceeași zi se numește Anul Cinstirii Comune, iar acest lucru se întâmplă în mod regulat la intervale de câțiva ani. Există mai multe criterii care trebuie îndeplinite pentru ca cele două sărbători să cadă în aceeași zi, inclusiv: Ambele biserici trebuie să folosească același calendar pentru a determina data Paștelui. Data echinocțiului de primăvară trebuie să fie aceeași pentru ambele biserici. Paștele catolic trebuie să fie după prima lună plină care urmează echinocțiului de primăvară, iar Paștele ortodox trebuie să fie după prima lună plină care urmează după Paștele catolic. Paștele Catolic este sărbătorit în fiecare an în prima duminică după prima lună plină care urmează după echinocțiul de primăvară din emisfera nordică, care este, de obicei, în data de 21 martie. Echinocțiul de primăvară este momentul în care ziua și noaptea au durata egală în cele două emisfere ale Pământului și marchează începutul primăverii în emisfera nordică. Formula se bazează pe ideea că data Paștelui trebuie să fie determinată pe baza ciclurilor lunare și solare, iar data trebuie să fie determinată în așa fel încât să fie celebrată într-o perioadă specifică a anului. Această perioadă a anului este în intervalul 22 martie și 25 aprilie. Astfel, se ia în considerare echinocțiul de primăvară și luna plină care urmează după acesta. În cazul în care luna plină cade într-o duminică, Paștele se celebrează în duminica următoare. Dacă luna plină cade într-o zi de sâmbătă, atunci Paștele este sărbătorit în duminica din săptămâna imediat următoare.
In 2024, Paștele catolic pica pe 31 martie 2024, Duminica Floriilor în religia catolică pica pe 24 aprilie 2024.